CS EN Facebook
Budova AMP
Archiv hlavního města Prahy
Archivní 6, 149 00 Praha 4

Tel. ústředna: 23600 1111
Tel. informační přepážka: 23600 4017
Tel. studovna: 23600 4012
Fax: 23600 7100

Hlavní město Praha

Vážení badatelé,

od 7. dubna 2014 byly na všechny digitální kopie archiválií v Archivním katalogu umístěny průsvitky s názvem archivu a odkazem na jeho webové stránky. Současně byla odstraněna funkce stahování digitálních kopií matrik. K tomuto opatření archiv vedla snaha zamezit využívání Archivního katalogu způsobem, který by byl v rozporu s účelem tohoto systému a s právními podmínkami pro poskytování kopií archiválií.

Archivní katalog, uvedený do provozu v roce 2010, je informační systém, který umožňuje vyhledávání v záznamech archiválií a prohlížení dostupných digitálních kopií dálkovým přístupem. Tuto službu je třeba vnímat jako nadstandardní, neboť přesahuje povinnost zpřístupnění archiválií tradičními postupy ve smyslu § 55 odst. 1 písm. d) zákona č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Záměrem archivu bylo především poskytnout široké veřejnosti komfortní přístup k informačním zdrojům odpovídající informačním standardům dnešní doby. Tento způsob zveřejnění není normativně upraven a je v pravomoci archivu přizpůsobit ho podle vlastních potřeb, např. ho omezit, pokud by hrozilo porušení právních předpisů nebo ohrožení zájmů zřizovatele archivu, tj. Hlavního města Prahy.

Zvýšené riziko zneužití se týká především zveřejněných digitálních kopií archiválií, jež jsou vlastnictvím Hlavního města Prahy. Digitální prostředí, ve kterém jsou kopie zpřístupněny, disponuje neomezenými možnostmi rozmnožování, upravování a šíření kopií a ty nelze při zachování stávajícího badatelského komfortu obejít. Diskutována byla různá řešení ochrany kopií, která by vyhovovala účelu Archivního katalogu a současně by nabídla požadovanou úroveň ochrany. Žádné vhodné opatření bez zásahu do vzhledu kopií nebylo nalezeno (prosté poučení o podmínkách užití je nedostatečné, neboť v případě zneužití kopií nelze prokázat porušení podmínek; zpřístupnění kopií jen registrovaným uživatelům zase nevyhovuje účelu Archivního katalogu). Ani běžné ochranné prvky zasahující do vzhledu kopií (plovoucí průsvitky, jedna pevně umístěná průsvitka, zmenšení zobrazovacího okna apod.) neposkytly dostatečnou ochranu pro celé archiválie nebo byly snadno překonatelné. Z dostupných opatření nabídly požadovanou úroveň ochrany jen průsvitky pevně umístěné v různých částech digitální kopie archiválie. Ty nijak nezamezují prohlížení kopií, třebaže zhoršují přehlednost a čitelnost obrazu, ale zabraňují faktickému šíření a dalšímu zpřístupnění digitálních kopií archiválií mimo Archivní katalog. Za stejným účelem byla z Archivního katalogu odstraněna funkce stahování digitálních kopií archiválií. Tato služba nebyla provozována v souladu se zákonem stanovenými podmínkami pro poskytování nebo vydávání kopií archiválií, které jsou upraveny v § 40 výše uvedeného zákona (tj. na základě žádosti a individuálně s ohledem na možnost odepření poskytnutí kopie).

Vážení badatelé, Vaše právo na nahlížení do archiválií (resp. do kopií archiválií, pokud existují) není po zmíněných úpravách Archivního katalogu nijak dotčeno. Pokud máte zájem o prohlížení digitálních kopií, můžete si je bez průsvitek prohlížet ve studovně archivu, kde existují dostatečné podmínky pro ochranu těchto kopií. Pokud máte dále zájem o digitální kopie archiválií, můžete o ně archiv požádat nebo si je v případě předložení originálů archiválií můžete bezplatně pořídit vlastním digitálním fotoaparátem ve studovně archivu viz informace o reprografických službách v sekci Studovna.

Děkujeme za pochopení.

Archivní katalog Knihovní katalog Sbírka matrik Konference 2024 Konference Online výstavy
Evidence! Europe reflected in Archives PRO-ARK UNESCO Archives Portal Ptejte se knihovny