CS EN Facebook
Budova AMP
Archiv hlavního města Prahy
Archivní 6, 149 00 Praha 4

Tel. ústředna: 23600 1111
Tel. informační přepážka: 23600 4017
Tel. studovna: 23600 4012
Fax: 23600 7100

Hlavní město Praha

Lattitudes of Embrace

17.6. – 9.7.2016

Clam-Gallasův Palác

Husova 20, Praha 1

Facebook

 

 

 

AquabitArt gallery, Berlín a společnost Pramení /Tango Alchemie představují výstavu Lattitudes of Embrace prezentující dílo mexické konceptuální umělkyně Vanessy Enríquez (1973), žijící  v Berlíně, a Petra Lysáčka (1961) vizuálního umělce a profesora umění na Fakultě umění Ostravské  univerzity.

 

Výstava otevírá prostor interdisciplinárnímu setkání různorodých forem vizuálního sdělení. Oba vystavující umělci načrtávají liminální souřadnice, které nechávají kulminovat v umělecké intervence do specifického prostoru barokního paláce. Návštěvníci výstavy oscilují mezi vnitřním a vnějším prostorem, zatímco cestují prostorem jednotlivých palacových zón, transformují téma Objetí v kinetickou a haptickou zkušenost.

 

Co je objektem, předmětem našeho objetí? Kde jsou hranice našeho vlastního pohybu, našeho kontaktu, naší zkušenosti? Jakým způsobem se hranice dotýkají prostoru a času, v němž pobýváme? Jak vytvářejí naši zkušenost?

 

Site-specific instalace Vanessy Enríquez je dialogem genia loci barokního paláce a umělkyně, kterou svou intervencí prostor proměňuje. Jakožto multi-disciplinární umělkyně ve své práci používá obyčejné materiály neobyčejným způsobem. Jednotlivé palácové suity spojuje materiálovými a myšlenkovými bránami, pomocí nichž dává vzniknout různým úrovním zvyšování energie a intenzity. Prožitková cesta labyrintem kulminje v rohu místnosti, která vystřeluje do přihlelých ulic a  náměstí.

 

Petr Lysáček ve svých velkoformátových fotografiích sleduje jeden taneční pár, v různých úhlech pohledů jsme svědky vnímání jedné a té samé věci. Jeho narativní popis scén připomíná rytmus filmových sekvencí. Pohyb těla dvou lidí tančících tango vytváří rytmické opakování, zanechává topografii těl. Linie figur zanechávají stíny. Jednoduché opakující se zobrazení je jako pohyblivý obraz citlivý na světlo a stín. Fotografie zbavené rámů jsou instalovány coby objekty zabydlující historické prostory paláce. 

 

Tango / The Space of the Embrace, performance během vernisáže výstavy
Objetí páru tančícího argentinské tango
zve diváky ke kontemplaci vlastního prožitku vnitřního objetí. Taneční páry odděné v bílém, obkrouží každou místnost, svým tancem vytvoří energetický labyrint, v němž každý krok sníží pocit hranic fyzického prostoru, vedouc jeden druhého.

Archivní katalog Knihovní katalog Sbírka matrik Konference 2024 Konference Online výstavy
Evidence! Europe reflected in Archives PRO-ARK UNESCO Archives Portal Ptejte se knihovny