CS EN Facebook YouTube
Budova AMP
Archiv hlavního města Prahy
Archivní 6, 149 00 Praha 4

Tel. ústředna: 23600 1111
Tel. informační přepážka: 23600 4017
Tel. studovna: 23600 4012
Fax: 23600 7100

Hlavní město Praha

Archiv hl. města Prahy Vás zve na Svět knihy 2024

23.-26. května 2024

Praha / Výstaviště Holešovice / pavilon KC / stánek 109 / Svět knihy Praha 2024

 

Mezi vystavovateli letošního ročníku mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy nebude chybět ani Archiv hl. města Prahy. Návštěvníkům veletrhu představí nejnovější tituly ze své knižní produkce. Zmínku si zaslouží především kolektivní zpracování dějin pražské městské správy perspektivou funkčních období jejích nejvyšších představitelů pod názvem První v obci. Purkmistři, starostové a primátoři města Prahy 1784–1989. Rozsáhlý autorský kolektiv podrobil čelné představitele pražské obce důkladnému pramennému výzkumu, který přinesl řadu nových poznatků nejen o předních osobnostech městské správy a samosprávy, ale dovolil také analyzovat jejich činy a kroky v době, kdy stály v čele metropole, a popsat, jak a do jaké míry se svým jednáním podíleli na proměnách hlavního města. Více o knize napoví prezentace knihy v Sále Boženy Němcové v sobotu 25. května. (Více o knize)

Závěrečný díl komentované edice pramenů k tragickému období heydrichiády představí ve čtvrtek 23. května její autor Vojtěch Šustek. Kniha Atentát na Reinharda Heydricha a druhé stanné právo na území tzv. protektorátu Čechy a Morava přináší doklady o represi proti spolupracovníkům parašutistů z řad domácího odboje, jejich příbuzným i dalším Čechům, kteří byli zavražděni v důsledku heydrichiády. Jádro souboru více než 120 dokumentů tvoří hlášení německé ochranné policie a strážního praporu Waffen-SS Böhmen-Mähren o popravách vykonaných na základě rozsudků stanných soudů. (Více o publikaci)

Poslední z monografických novinek je kritická edice dvou nejstarších dochovaných pražských matrik z farnosti sv. Jindřicha na Novém Městě pražském a farnosti sv. Tomáše na Malé Straně. Přepisům matričních záznamů předchází studie, která obě písemnosti zevrubně popisuje a zabývá se okolnostmi jejich vzniku a jejich historickou hodnotou. 

Monografické tituly doplní novinky z periodických edičních řad. Studie 50. ročníku Pražského sborníku historického jsou věnovány působení pražských kapucínů v 17. a 18. století, životním osudům „vdovy národa“ Anny Klicperové, druhé manželky dramatika Václava Klimenta Klicpery, a fungování vychovatelny v Libni. Obsah 49. svazku sborníku Documenta Pragensia vychází z konference věnované fenoménu měst ve víru válečných konfliktů od středověku do 20. století, zatímco Documenta Pragensia Supplementa 10 přináší příspěvky k názvosloví veřejných prostranství ve středoevropských městech. (Kompletní nabídka publikací Archivu hl. města Prahy)

Důležité upozornění
Publikace Archivu hl. města Prahy bude možné zakoupit na veletrhu za ceny zvýhodněné oproti doporučeným obchodním cenám. Platba pouze v hotovosti.  

Fotogalerie z veletrhu

   

 

Srdečně Vás zveme na setkání s našimi autory:

Atentát na Heydricha a teror proti Čechům v zrcadle dobových historických dokumentů gestapa a dalších represívních složek okupačního režimu.

čtvrtek 23. května od 11 hodin, Sál Josefa Škvoreckého

vystoupí Vojtěch Šustek

 

Prezentace knihy První v obci

sobota 25. května od 10 hodin, Sál Boženy Němcové

vystoupí Jana Konvičná, Martina Maříková a Martina Power

 

upoutávka Archivu hl. m. Prahy

 

Archivní katalog Knihovní katalog Sbírka matrik Konference 2024 Konference Online výstavy
Evidence! Europe reflected in Archives PRO-ARK UNESCO Archives Portal Ptejte se knihovny